Ska ni separera och undrar hur en bodelning går till och vilka regler som gäller? Hur bodelningen ska göras beror på varför egendomen ska delas upp och om parterna har varit sambos eller gifta.
I en bodelning delar man upp den gemensamma egendomen mellan sambos eller makar och oftast görs detta i samband med en skilsmässa eller separation. Men den kan även göras i samband med ett dödsfall och kallas då bouppteckning. Det händer att man inte riktigt är överens om hur egendomen ska fördelas och då kan man behöva ta hjälp av en advokat som för ens talan så att fördelningen sker så rättvist som möjligt. Finns det ett äktenskapsförord eller ett samboavtal har detta inverkan på bodelningen, och även om man har ingått ett äktenskapsförord så är det långt ifrån säkert att man har full koll på dess innehåll. En advokat med erfarenhet av bodelningar kan regelverket väl och kan ge viktiga råd kring hur man kan gå vidare för att få det man har rätt till enligt lagen.
Viktigt att ett bodelningsavtal upprättas
Även om man är överens om hur bodelningen ska gå till och hur den gemensamma egendomen ska fördelas kan det vara bra att ta hjälp av en advokat specialiserad på familjerätt och bodelning. Detta eftersom det enligt lag måste upprättas ett ordentligt bodelningsavtal där det tydligt framgår hur egendomen ska fördelas mellan parterna. Ett bodelningsavtal gör det också omöjligt för någon av parterna att i efterhand komma med nya krav och ändringar. Bodelningsavtalet ska sedan registreras hos Skatteverket.