Därför måste man göra en energideklaration

Funderar ni på att sälja ert hus? Då får ni inte glömma att göra en energideklaration. Alla som funderar på att köpa eller hyra ett visst boende har rätt att få veta energiförbrukningen.

Som ägare till ett småhus är det lag på att man måste göra en energideklaration i samband med att man ska sälja eller hyra ut fastigheten. Förutom att en energideklaration talar om hur mycket energi en byggnad gör av med kan den även ge förslag på smarta och bra energibesparingar som man kan göra. Det kan exempelvis vara hur man kan sänka sin konsumtion av varmvatten genom att montera snålspolande munstycken på kranar, eller tilläggsisolera vinden och byta fönster. En energideklaration är med andra ord bra både för miljön och plånboken och det kan vara bra att göra en även om man inte ska sälja sitt hus.

Viktigt att man anlitar en oberoende och auktoriserad expert

En energideklaration ska innehålla uppgifter om fastighetens värmesystem, energianvändning, men även radonhalt ska finnas med. Det ska också stå vem som har utfört deklarationen och vilka eventuella energibesparande åtgärder som har föreslagits.
Vill man göra en energideklaration i Göteborg inför en husförsäljning kan det löna sig att först jämföra priser, även om den är avdragsgill.

Men det är viktigt att besiktningen utförs av en oberoende och auktoriserad expert, och inte någon som har kopplingar till byggbolag eller andra aktörer och verksamheter. På Boverkets hemsida kan man få tips om olika godkända och certifierade företag som utför energideklarationer.