Våga vägra matskål

Genom att vara kreativ med din hunds utfodring ger du djuret ännu mer innehåll i livet. Att låta hunden få arbeta för sitt hundfoder brukar kallas “berikning” och fyller flera funktioner.

Rent evolutionärt är det ganska märkligt för en hund att äta sitt hundfoder från matskålen. Den har i årtusenden fått jaga och arbeta för sin mat. Men i takt med modern domesticering serveras maten mer och mer i en skål på golvet utan vidare ansträngning. Det är lite synd. Utfodringen är nämligen ett fantastiskt tillfälle att aktivera din hund, stimulera den mentalt och fysiskt och berika hela upplevelsen av att bli utfodrad. Både torrfoder och färskfoder fungerar för att berika hunden. Det finns många enkla exempel på hur du genom att vägra matskålen gör din hunds vardag ännu lite mer innehållsrik.

Ge hunden en uppgift

Äter din hund våtfoder? Tryck in hela innehållet i en kong och låt hunden slicka maten ut ur kongen. Det blir en större jobb för att få i sig maten och du aktiverar flera nyttiga beteenden hos hunden. Det finns många enkla tips på hur du berikar hundens vardag genom maten. Om hunden äter torrfoder kan du kasta ut foderkulorna i trädgården eller gömma dem i lägenheten. Låt hunden söka upp fodret på egen hand. Göm maten i en eller flera kartonger och låt hunden arbeta sig genom paketen för att få tag på maten. Kort sagt, ge hunden en uppgift att lösa. Genom att våga vägra matskål ger du hunden ett mycket roligare och innehållsrikare liv.