Hyra bostad Stockholm – tips och råd

Det kan inte ha undgått någon att Stockholm som stad ställts inför gigantiska utmaningar under de senaste åren. Kombinationen av en massiv inflytt och ett passivt byggande har skapat en bostadssituation som påminner om ett mer eller mindre organiserat kaos. De som haft turen att få in en fot på bostadsmarknaden har kunnat göra ganska grova pengar, de som stått utanför har också sett hur steget till att komma in har ökat för varje år.

Antalet hyresrätter har även de minskat. Det finns, milt uttryckt, problem och att hyra bostad i Stockholm har till mångt och mycket handlat om att förlita sig på korta – och dyra – lösningar via andrahandsmarknaden.

Att många yngre blivit lurade är ytterligare något att fästa fokus på. Man vill hyra bostad i Stockholm och går med på nästan vad som helst. Dyra hyror för små bostäder, förskottsbetalningar till lägenheter som sedan inte visar sig existera – listan kan göras längre. För många är det en kamp att hyra bostad i Stockholm.

Ljusglimtar finns för den som vill hyra bostad i Stockholm

Vi är fullt medvetna om att vi målar med den svarta färgen här, men faktum är att det finns vissa ljusglimtar också. En sådan handlar om att det blivit lättare för bostadsrättsinnehavare att hyra ut sin lägenhet. Där man tidigare var tvungen att visa upp beaktansvärda skäl för att få hyra ut i andrahand så räcker det idag med att man anger skäl i samband med att man söker tillstånd av sin BRF.

Detta kan i sin tur handla om att man vill flytta ihop med någon, att man ska prova att bo i en annan stad, att man ska resa utomlands eller att man – och detta kommer att bli en viktigt punkt i framtiden – vill vänta in rätt pris i samband med försäljning av lägenheten. Man måste fortfarande ha ett godkännande för att hyra ut, men det är inte samma höga krav kring varför man ska ges ett sådant. Detta öppnar upp för att fler bostadsrättsinnehavare ska ta steget.

Fler bostäder lär hyras ut i framtiden

Vi nämnde att man kan ange marknaden som ett skäl till varför man vill hyra ut en bostad. För dig som vill hyra bostad i Stockholm så är detta goda nyheter. Idag ser man nämligen att den lågkonjunktur vi befinner oss i har gjort att priserna dalat. Det innebär att många kommer att sitta på sina lägenheter och vänta in rätt pris – något som kan ta år.

Detta gör att det dels kommer att finnas fler bostäder ute på marknaden och att det också kommer att handla om längre perioder där man kan hyra. Gällande det senare så kan det handla om exempelvis att man hyr i ett år snarare än i några månader. Det ger en trygghet och en chans att andas ut. Kort sagt: en möjlighet att verkligen testa att bo och leva i Stockholm.

Publicerat den
Kategoriserat som Bostad